Päiväretkelle Lissabonista – Cascais & Sintra

Cascais

Lähde päiväretkelle Cascaisiin, mikäli kaipaat päiväksi rannalle ja hetkeksi pois Lissabonista. Cascais on pieni, entinen kalastajakylä, jossa on pari kivaa uimarantaa, ravintoloita, kauppoja ja jätskibaareja. Cascaisiin pääset Cais de Sodren juna-asemalta, josta junamatka kestää noin 30min. Itse lähdimme matkaan sunnuntaina aamupäivästä, jolloin lipunmyyntiin sekä automaatille oli älyttömän pitkät jonot (johtuen varmasti kauniista säästä ja viikonlopusta). Hanki siis junalippusi etukäteen tai lähde matkaan varhain, mikäli haluat välttää jonottamisen. Junalippu oli todella edullinen, sillä meno-paluu maksaa vain 4,30€.

Aurinkoisena sunnuntaina Cascaissa oli paljon porukkaa, sillä rannalle suuntaa myös moni lissabonilainen erityisesti viikonloppuna. Itseäni ihmiset ei kuitenkaan haitannut vaan nautin auringosta ja viileästä merivedestä. Rannalla olemisen, vesiaktiviteettien ja syömisen lisäksi Cascaisissa ei ole ihan hirveästi muuta tekemistä, joten meille riitti hyvin yksi päivä ja palasimmekin mieluummin Lissabonin hulinaan jo hyvissä ajoin alkuillasta. Cascais ei maisemiltaan ollut hirvittävän erityinen, joten kuviakaan ei juuri tullut otettua.

Cascais & Sintra

(Meillä oli muutes tosi sympaattinen ja toimiva airbnb -asunto Lissabonissa. Asunnon vuokraaja oli jättänyt meille tuon rantakassin, hatun ja pyyhkeen, mitä asukkaat saivat vapaasti lainata. Asunnossa meitä odotti myös viinipullo ja pienet ruokatarvikkeet, joilla pääsimme alkuun. Tuli tosi tervetullut olo!)

Sintra

Noin 30km päässä Lissabonista sijaitseva Sintra on UNESCOn maailmanperintökohde, jossa on paljon upeita historiallisia nähtävyyksiä. Upeita linnoja, palatseja, pieniä kujia ja puutarhoja löytyy mitä yllättävimmistä paikoista ja vuorten rinteillä kohoaa mielettömiä rakennuksia melkein painovoiman lakeja uhmaten. Voin vain kuvitella, mitä palatsien ja linnojen rakentajat ovat pohtineet! Suosittelen ehdottomasti päiväreissua Sintraan, mikäli viivyt Lissabonissa yhtään pidempään. Sintran ja Cascaisin reissun voi myös yhdistää samalle päivälle, mikäli aikaa Lissabonissa on rajatusti. Me halusimme kuitenkin tehdä retket eri päivinä rauhassa ja ilman kiireen tuntua.

Sintrasta löytyy pienen kylän lisäksi historiallisia kohteita, joista Sintra on tunnettu. Kylä itsessään ei ole kovin ihmeellinen, ja sen ruokapaikat ovat melkoisen tylsiä ainakin Lissabonin makuun tottuneille. Järkyttävässä nälässä myöhäinen lounas satunnaisesti valitussa ravintolassa maistui, mutta jälkikäteen ajateltuna riisi ja paneroitu kala jota Sintrassa söin ei juuri ABC:n lounaista poikennut, mutta miljöö oli toki paljon ihanampi.

Päivän vierailukohteiksi valitsimme Sintrassa Castelo dos Mourosin ja Palácio da Penan.

Palácio da Pena

Penan palatsista olin nähnyt kuvia etukäteen ja sen näkemistä odotin eniten. Palatsi toimi Portugalin kuninkaan Don Fernandon ja perheensä kesäasuntona 1800-luvun puolesta välistä eteenpäin. Linna muistutti kaikessa värikkyydessään Disneyn prinsessojen linnoja ja pelkkä palatsi itsessään vakuutti minut siitä, että Sintraan kannatti tulla – en voinut lakata ihastelemasta jokaista uutta värikästä tornia ja upeita kaakeleita. Tuntui melkein absurdilta, että tämä värikäs ja koristeellinen palatsi löytyi tuolta pienestä kylästä Serra da Sintra -vuoren huipulta, keskeltä ei-mitään. Vierailupäivänämme oli todella aurinkoista ja taivaan sinisyys ja auringossa kylpevä palatsi näytti varmasti vieläkin hohdokkaammalta kuin sumuisena tai pilvisenä päivänä.

Ostimme liput vain palatsin puutarhaan (7,5€) kun vaihtoehtona on ostaa lippu sekä puutarhaan että sisätilaan (15€). Mielestäni ulkopuolelta palatsin näki aivan riittävän hyvin, ja kaikille sisäpihoille ja kujille pääsi tälläkin lipulla kiertelemään.

Palacio da Pena 2 Palacio da Pena 3 Palacio da Pena 4Palacio da Pena

Castelo dos Mouros

Castelo dos Mouros (Castle of the Moors) on myös vierailun arvoinen nähtävyys, ja sen muureilla käveleminen kävi melkein urheilusuorituksesta. Kyseessä on keskiaikainen linna, jonka rakennuttivat Pohjois-Afrikasta tulleet muslimit. Linnan tornista on hyvät näkymät myös Penan palatsille ja pilvettömänä päivänä Penan palatsin näki hienosti kokonaisuudessaan. Lapsena linna, sen tornit ja käytävät olisivat olleet ihan mahtava paikka seikkailuille, heh.

Castelo de MourosCastelo dos Mouros 3

 

Sintraan pääset Rossion juna-asemalta, jossa lippuautomaatille joutui myös hetken verran jonottamaan. Sintraan päästyämme ostimme liput paikallisbussiin numero 434, jonka reitti kulkee historiallisten kohteiden, kylän keskustan ja juna-aseman välillä. Lippu maksoi muistaakseni 5,5€. Reitti kulkee vuoren rinnettä ylämäkeen, ja koska kävelyä tuli ihan tarpeeksi myös itse kohteissa, oli bussi ylös ihan hyvä valinta. Takaisin alas juna-asemalle tulimme jalkaisin, jolloin vältyimme bussin odottelulta ja täydessä bussissa seisoskelulta. Samalla saimme myös ihailla kaunista Sintraa ja kulkea polkuja, joilla muita turisteja ei juuri ollut.

Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.